Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2016. december 2., péntek

Kefires kifli

Olyan sós sütemény receptjével készültem nektek, amelyet nem kell dagasztani,ezért a pihentetést leszámítva elég gyorsan elkészíthető. A pihentetésre szánt egy óra alatt elkészíthetünk a kiflik mellé egy finom levest. 
 
 
Már többféle sajtos kifli receptjét kipróbáltam már, de ez az egyik legfinomabb. A kifli tésztájára kent vaj miatt sokáig puha marad.
A szilveszteri iszogatáshoz, vagy majd a nyári bográcsozáshoz is kitünő borkorcsolya. 
Akár tél van, akár nyár érdemes kipróbálni ezt a finom sós süteményt.
 
 
Hozzávalók:
5 dkg élesztő
2 mokkáskanál cukor
1dl tej
70 dkg liszt
2 kicsi pohár kefir
2 tojás
1 dl étolaj
1 teáskanál só
25 dkg vaj
1 teáskanál só (vagy ízlés szerint)
tojás a lekenéshez
a tetejére reszelt sajt, szezámmag
 
 
Az élesztőt a cukorral elkevert tejben felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, hozzákeverjük a sót, a tojásokat, az étolajat, a kefirt és a felfuttatott élesztőt. Közepesen kemény tésztát gyúrunk belőle és 8 részre osztjuk.
 
 
A vajat habosra keverjük a sóval és négy részre osztjuk.
2-2 tészta gombócot kerek lappá nyújtunk. Az egyiket megkenünk egy adag sós vajjal és beborítjuk a másik lappal. 12 cikkre vágjuk a tésztát és kifliket formázunk belőle. Ugyan így járunk el a többi tésztával is.
Tepsibe tesszük a kifliket és 1 órát pihentetjük, majd megkenjük tojással és a tetejét megszórjuk sajttal vagy szezámmaggal.
160 fokosra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
 
 
Ha kipróbáljátok remélem nem fogtok csalódni!
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése